Four PR ska till Almedalen, precis som ungefär 50 000 andra personer. I en enorm flora av seminarier, rosémingel och frukostdebatter, kan det vara svårt att hitta rätt. Därför har vi på Four PR arbetat fram en artikelserie, där du som läsare får en perfekt överblick över Almedalen. Under de kommande månaderna kommer vi, bland annat, att presentera Almedalens historia, vilka ämnen som vi tror kommer att vara de heta under 2019, vilka evenemang du måste besöka och massor av tips och information som du inte kan gå miste om. Snart är det vecka 27, ladda upp på bästa sätt med vår Almedalsguide!
Det här kapitlet kommer att behandla historien om Almedalen. För närmare 50 år sedan startade allting från ett litet lastbilsflak.
År 1968 stod Sveriges dåvarande utbildningsminister och talade på ett lastbilsflak, strax utanför parken Almedalen, i gotländska staden Visby. Det var på uppdrag av Socialdemokraterna på Gotland, som Olof Palme, med sommarboende på Fårö, ställde upp och höll tal, tillsammans med statsrådskollegan Krister Wickman. De lokalt engagerade politikerna såg en guldmöjlighet, mitt i sommarens nyhetstorka, och frågade Palme om han inte kunde tänka sig att avbryta semestern på Fårö. Och det kunde han. Vad han inte visste då, stående på det där lastbilsflaket, var att han skulle vara grundaren till en världsunik demokratifestival. Året efter, 1969, skedde inte bara den första månlandningen. Olof Palme blev också utsedd till Socialdemokraternas partiledare och således Sveriges statsminister, men besöken och sommartalen i Almedalen fortsatte. Inledningsvis var det en stark socialdemokratisk touch på det hela, men ju mer medierna började att rapporterna om händelserna på Gotland, ju fler av de andra partierna ville hänga på. Och år 1985, Olof Palmes sista år, var Almedalsveckans dittills största i sitt slag. Men i februari år 1986 skedde, som bekant, det avskyvärda.
Efter det att Olof Palme mördats, föll deltagandet kraftigt i Almedalen. Hans efterträdare, Ingvar Carlsson, ville inte delta. Sommaren som följde Palmes bortgång hade enbart två partier på plats, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men sedan vände utvecklingen. Lisbeth Palme vädjade till Ingvar Carlsson att ställa upp, för att hedra minnet av sin bortgångne make. Sagt och gjort, år 1987 ställde fler partier upp och efter det har Almedalsveckan blivit bara större och större. År 1991 var det första gången som alla partiledare till samtliga riksdagspartier var på plats, och för var år som går, växer demokratifestivalen på Gotland än mer. Det där lilla talet på lastbilsflaket har vuxit och blivit något så mycket större, och det är inte för intet som veckan, i folkmun, än i dag kallas för Palmedalen. Minnet av den forne statsministern, som kallade sig själv för en demokratisk socialist, lever vidare. Sedan 2009 arrangeras Almedalsveckan under vecka 27, och det är den veckan som hela Sveriges blickar vänds mot Sveriges största ö.
Från början var det enbart ett politiskt samkväm, och det var först år 1994 som det första evenemanget som inte var politiskt bundet hölls. Då var det Industriförbundet och Företagarna som tillsammans anordnade ett seminarium. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt, oerhört snabbt. I dag står intresseorganisationer, företag och massmedier för hälften av evenemangen under hela veckan. En snabb jämförelse visar att åtta seminarier anordnades år 1998. 20 år senare, under fjolårets valår, anordnades 4311 stycken. Även om klyschan ”det är där det händer”, är något sliten, så stämmer den verkligen in på Almedalsveckan. Vill man synas och vara på plats mitt i den berömda smeten, är den lilla parken i Visby helt rätt ställe.
Almedalsveckan har blivit något mer än bara en arena för politiker och en mötesplats för dem som fattar beslut. Det är nu en arena för hela det svenska samhället och för alla som vill vara med och påverka framtiden. Allt från världsreflekterande seminarier om miljö av tunga industrijättar, till små, lokala organisationer som berättar om sin verksamhet, alla är välkomna och alla evenemang är gratis. Almedalsveckan är scenen för alla.