För företag och organisationer som vill synas på den egna marknaden på hemorten är lokal PR en viktig pusselbit för att nå ut. En person som är väl bekant med detta är kommunikatören Emelie Sylvaner som jobbar inom Kristinehamns kommun. Nyligen blev Emelie nominerad till Megafonen som är priset till årets offentliga kommunikatör. Vi passade att växla några ord med henne för att höra om vad hon anser vara riktigt bra lokal PR och hur det känns att vara nominerad.
Emelie, i din roll som kommunikatör inom Kristinehamns kommun arbetar du ofta med att försöka få ut information om saker som händer inom Kristinehamn och kommunens olika verksamheter. Vad skulle du säga är det viktigaste att tänka på när det kommer till att nå ut i lokala medier?
– Jag tänker att nå ut i lokala medier främst handlar om att förstå vad som engagerar människor här och nu. Det gäller att hitta vinklar som känns relevanta och nära, men också att paketera budskapet på ett sätt som gör det lätt att ta till sig. Tydlighet och timing är avgörande eftersom nyheter måste vara aktuella och det ska vara enkelt för journalister att se varför just den här berättelsen är intressant. Sedan handlar det om relationer. Att bygga en bra dialog med lokala medier gör att vi tillsammans kan lyfta viktiga frågor för Kristinehamn och invånarna.
Vad är det roligaste med att jobba med lokal PR och kommunikation?
– Det roligaste med lokal PR och kommunikation är att få jobba nära människor och se hur kommunikation faktiskt gör skillnad. När en nyhet når ut och leder till engagemang, eller när invånare får en bättre förståelse för beslut och satsningar i kommunen, då känns jobbet extra meningsfullt. Att få vara en del av att höja kunskapen om olika projekt och initiativ som gör Kristinehamn ännu bättre är en stor drivkraft för mig.
Vad skulle du säga kännetecknar riktigt bra lokal PR?
– Riktigt bra lokal PR är relevant, engagerande och trovärdig. Det handlar om att lyfta fram det som berör och göra det på ett sätt som känns äkta. Oavsett om det gäller en ny satsning, en förändring eller en viktig fråga så ska kommunikationen vara tillgänglig och enkel att förstå. Det bästa resultatet får vi när vi lyckas skapa en dialog och där kommunikation inte bara handlar om att informera utan också om att lyssna och involvera.
Du blev nominerad till Megafonen som är priset som går till årets offentliga kommunikatör. Hur känns det? Och varför tror du att du blev nominerad?
– Att jag blev nominerad till Megafonen känns såklart jättekul och som en vinst i sig! Det är ett kvitto på att kommunikation spelar en viktig roll i det offentliga och jag är otroligt glad att få vara en del av det. Jag tror att nomineringen handlar om att jag brinner för att göra kommunikation begriplig och engagerande och stötta verksamheter till att tänka kommunikativt, berättar Emelie, och fortsätter:
– För mig är det viktigt att kommunikation inte bara informerar, utan också inspirerar och skapar delaktighet. Kommunikation är alltid en laginsats och tillsammans med en fantastisk kommunikationsavdelning och experter inom olika verksamhetsområden hjälps vi åt!
Stort tack Emelie för att du tog dig tid att svara på mina frågor!
Årets Megafon delades ut vid Publikom den 25-26 mars på Münchenbryggeriet i Stockholm.
Motiveringen till Emelie Sylvaners nominering:
”På ett strukturerat sätt under flera år hjälpt tekniska förvaltningen med att jobbat med kommunikation till invånarna. Från att haft många kritiska insändare och synpunkter har det blivit en allt mer positiv bild över verksamheten som omfattar det mesta man kan ha synpunkter kring. Bla snöröjning, parkering, kosthållning, avfall, parker, fritid etc. Kommer alltid med nya idéer och är en sann inspiratör för verksamheten.”